Tips en weetjes voor als je de Annapurna Circuit wilt gaan doen

Wandelen in Nepal, het staat op de bucketlist van veel natuurliefhebbers die wel van een uitdaging houden. Voor de meeste trekkers heeft de Everest Regio de grootste aantrekkingskracht. Dit is natuurlijk heel logisch, Mount Everest is immers het hoogste punt op aarde. Een trek die hier echter maar weinig voor onder doet is de Annapurna Circuit Trek. Wij hebben een aantal tips voor je als je deze avontuurlijke wandeltocht wilt gaan maken.

De ligging van het Annapurna Circuit

Het Annapurna Circuit ligt in het noordelijk deel van centraal Nepal nabij de stad Pokhara. Bij de Annapurna Circuit Trek doorkruis je de Himalaya waarbij je de diverse Annapurna bergen passeert. De absolute blikvanger is de 8.091 meter hoge Annapurna I. Maar er zijn veel andere toppen die niet veel lager zijn.

Tips 

  • De Annapurna Circuit Trek is een flinke tocht die om de nodige voorbereidingen vraagt. Dit begint met de vlucht naar Nepal die best lang is. Ongeacht de maatschappij waarmee je vliegt, heb je altijd een tussenlanding. We zien nog steeds dat het vaak chaotisch is op de luchthavens. Controleer dan ook voor de passagiersrechten bij Aviclaim vooraf zodat je weet waar je recht op hebt bij eventuele vertragingen.
  • Veel trekkers voltooien de tocht, die ook voor minder ervaren wandelaars is te doen, in ongeveer twee weken. Wil je het iets rustiger aan doen, kan je ook een week extra nemen. Zo geniet je natuurlijk veel meer van al het natuurschoon.
  • Het overgrote deel van de trekkers volgt de trekking onder begeleiding van een gids. Noodzakelijk is dit echter niet. De route is namelijk goed bewegwijzerd en je loopt vrijwel nooit alleen. Een drager, die voor jou je bagage vervoerd, kost zo’n 25 Euro per dag. Een georganiseerde reis waarbij je met een gids en dragers trekt, is natuurlijk wel veel comfortabeler.
  • Zorg voor een goede uitrusting. Online vind je genoeg checklists die je als leidraad kan houden. Een goede rugzak en goede wandelschoenen zijn natuurlijk onontbeerlijk. Zorg ook voor een goede warme slaapzak en voldoende warme kleding. De nachten in de Himalaya zijn namelijk erg koud en de overnachtingsadressen zijn niet heel goed geïsoleerd.
  • Neem geen overbodige spullen mee, zoals onnodige elektronica, avondkleding et cetera. Je zult het in de Himalaya niet nodig hebben. Bedenk ook dat je onderweg nog van alles kunt kopen. Weet wel dat hoe hoger je komt, ook de prijzen flink hoger zijn.
  • Zorg dat je voldoende cash geld bij je hebt. Onderweg zal je namelijk nauwelijks pinautomaten tegenkomen. Houdt rekening met zo’n 35 Euro per dag. Wil je onderweg veel luxe ervaren, dan zal je hier ook meer voor moeten betalen natuurlijk.