Reisadvies Turkije

Reisadvies Turkije

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Ankara, het consulaat-generaal in Istanbul, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is heel zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen in Turkije

Nieuwjaarsnacht vond een aanslag plaats op een populaire nachtclub in Istanbul. Hierbij zijn tenminste 39 doden en tientallen gewonden gevallen. Het merendeel van de slachtoffers was buitenlands.

Op 19 december 2016 is in Ankara, tijdens de opening van een foto expositie, de Russische ambassadeur dood geschoten.

Op 17 december 2016 vond een aanslag plaats op een bus met militair personeel bij de Erciyes Universiteit in Kayseri. Hierbij zijn tenminste 13 doden en 48 gewonden gevallen.

Op 10 december 2016 vond een in Istanbul een dubbele aanslag plaats nabij het Besiktas voetbal stadion. Daarbij zijn tenminste 44 doden en gewonden gevallen.

De poging tot staatsgreep in Turkije van 15-16 juli 2016 is mislukt. De rust in Ankara en Istanbul is goeddeels teruggekeerd. Maar de situatie in heel het land blijft onvoorspelbaar.

De Turkse overheid heeft per 21 juli 2016 de noodtoestand ingesteld. Deze is per 19 oktober 2016 met drie maanden verlengd.

In het gehele land vinden regelmatig politieke demonstraties plaats die kunnen uitmonden in rellen en geweld. Vooral in de grotere steden. De politie treedt vaak hard op. Mijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties.

Er geldt voor het gehele land een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Dit komt vooral door de opgelaaide strijd tegen de terroristische organisaties PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en ISIS (Islamitische Staat). Zie de rubriek ‘Terrorisme’

Wees in heel Turkije extra alert, in het bijzonder in grote steden op drukke plaatsen. Overheidsgebouwen, politiebureaus, gebouwen van overige onderdelen van het Turkse veiligheidsapparaat, partijkantoren, politieke bijeenkomsten en demonstraties kunnen doelwitten zijn. Maar ook toeristen, toeristische attracties, metrostations, bushaltes, uitgaansgelegenheden, Europeanen en Europese objecten.

In augustus 2016 is Turkije gestart met een militaire operatie in het grensgebied met Syrië. Turkije heeft daarbij speciale militaire veiligheidszones ingesteld langs de Turks-Syrische grens in de provincie Gaziantep en is sindsdien ook actief in een grensstrook in Noord-Syrie.

Reis niet naar het grensgebied met Syrië en Irak. Reis niet naar de stad Diyarbakir. Maak daarbuiten alleen noodzakelijke reizen naar de grensprovincies met Syrië en Irak en de provincies in het zuidoosten van Turkije. Zie de rubriek ‘Onveilige gebieden’.

Sinds juli 2015 zijn de gevechten tussen de terroristische organisatie PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en de Turkse autoriteiten opgelaaid. Vooral in het zuidoosten van Turkije. De aanslagen van de PKK zijn vooral gericht op de Turkse strijdkrachten en ordediensten. De Turkse autoriteiten reageren met militaire operaties in deze provincies. Er vinden in verschillende steden en regio’s in het zuidoosten militaire operaties plaats waarbij soms zwaar wordt gevochten. Ook zijn er zware gevechten in de provincies Sirnak and Hakkari. Hierbij vallen bijna dagelijks doden en gewonden.

Als reactie op deze ontwikkelingen zijn er regelmatig in het gehele land demonstraties. Die ontaarden vaak in rellen en geweld. Vooral in de grotere steden. De politie treedt vaak hard op.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media. Volg de instructies van de autoriteiten op. Zorg ervoor dat u altijd een geldig legitimatiebewijs bij u hebt. Houd contact met uw vliegmaatschappij/reisorganisatie.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

 • de app voor Android;
  •    de app voor iPhone en iPad.

Of abonneer u op het reisadvies.

 

Algemeen

Demonstraties

In het gehele land vinden regelmatig politieke demonstraties plaats die kunnen uitmonden in rellen en geweld. Vermijd demonstraties. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media.

Verkeersveiligheid

Reis in Zuidoost-Turkije na zonsondergang niet over de weg. Wees in het hele land voorzichtig in het verkeer. Het rijgedrag van veel verkeersdeelnemers is gevaarlijk. Bij verkeersongelukken met dodelijke afloop neemt de Turkse politie de chauffeurs van alle betrokken voertuigen in hechtenis. Ook als zij niet schuldig zijn aan het ongeval. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Turkije op de website van de ANWB.

Controles door Turkse politie

Door de noodtoestand voert de Turkse (militaire) politie in het hele land (extra) identiteits- en verkeerscontroles uit. Volg altijd hun instructies op. Zorg ervoor dat u een geldig reisdocument en, indien van toepassing, uw rijbewijs bij u hebt.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 155 (politie), 112 (ambulance), 110 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Ankara

Voor informatie over de Nederlandse ambassade, raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Ankara. Voor informatie over het Nederlands consulaat-generaal, raadpleeg de website van het consulaat-generaal in Istanbul.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Onveilige gebieden

Zuid-Oost Turkije inclusief grensgebieden met Syrië en Irak

Grensgebied met Syrië

Reis niet naar het grensgebied met Syrië (zie kaartje).

Door de burgeroorlog in Syrië is het langs de Turks-Syrische grens niet veilig. Sinds 2012 is het Turks grondgebied vanaf Syrië regelmatig beschoten. Daarbij zijn gewonden en doden gevallen.

In augustus 2016 is Turkije gestart met een militaire operatie   in het grensgebied met Syrië. Het Turkse leger heeft speciale militaire veiligheidszones ingesteld langs de Turks-Syrische grens in de provincie Gaziantep. Sindsdien is het Turkse leger ook actief in een grensstrook in Noord-Syrië .

Grensgebied met Irak

Reis niet naar het grensgebied met Irak (zie kaartje).

Turkije heeft een militaire presentie in Noord Irak. De situatie aan de Iraakse kant van de grens is door de gewapende strijd tegen ISIS (Islamitische staat van Irak en Syrië) en de PKK zeer gevaarlijk.

Regionale hoofstad Diyarbakir

Reis niet naar de regionale hoofdstad Diyarbakir.

In Diyarbakir hebben grootschalige militaire operaties plaatsgevonden. Vooral in de oude stadskern is zwaar gevochten. De situatie is nu rustiger, maar het is nog steeds niet veilig in Diyarbakir.

Overige delen van Zuid-Oost Turkije

In de meeste provincies in het zuidoosten van Turkije is het niet veilig. Dit komt door gewapende botsingen tussen de Turkse strijdkrachten/ordediensten en de terroristische organisatie PKK. Er komen gewelddadige demonstraties voor, gewapende confrontaties, aanslagen en ontvoeringen. Sinds zomer 2015 hebben de autoriteiten herhaaldelijk uitgaansverboden en speciale veiligheidszones ingesteld.

Reis alleen naar de volgende provincies als dat noodzakelijk is:

 • Agri
 • Batman
 • Bingol
 • Bitlis
 • Diyarbakir (met uitzondering van de stad Diyarbakir, waarvoor het advies is: niet reizen)
 • Gaziantep
 • Hakkari
 • Hatay
 • Igdir
 • Mardin
 • Muş
 • Şanlıurfa
 • Şırnak
 • Siirt
 • Tunceli
 • Van

De PKK is ook in de provincies Elaziğ en Kars actief. Ook daar bestaat risico op onrust, aanslagen en vijandelijkheden.

Criminaliteit

Criminaliteit in Turkije is te vergelijken met die in andere Zuid-Europese landen. Criminaliteit komt meer voor in grote steden en toeristencentra. Het lijkt toe te nemen. Vooral in Istanbul. Denk hierbij aan oplichting, zakkenrollerij en creditcard fraude.

Let ook op wanneer u (al dan niet georganiseerd) naar een juwelier gaat. Laat u niet onder druk zetten om iets te kopen. Vaak blijken aankopen minder waard te zijn dan de prijs die er voor betaald is.

Terrorisme

Sinds juni 2015 vinden in Turkije  regelmatig terroristische aanslagen plaats. Hierbij zijn inmiddels honderden doden en gewonden gevallen, zowel veiligheidspersoneel als burgers.

Het verhoogde risico op terroristische aanslagen geldt voor het gehele land. Dit komt vooral door de opgelaaide strijd tegen de terroristische organisaties PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en IS (Islamitische Staat).

Sinds begin december 2016 waren er terroristische aanslagen in Istanbul, Ankara en Kayseri.Tijdens Nieuwjaarsnacht vond een aanslag plaats op een populaire nachtclub in Istanbul. Hierbij zijn tenminste 39 doden en tientallen gewonden gevallen. Het merendeel van de slachtoffers was buitenlands.

Op 19 december 2016 is in Ankara, tijdens de opening van een foto expositie, de Russische ambassadeur dood geschoten. Op 17 december 2016 vond een aanslag plaats op een bus met militair personeel bij de Erciyes Universiteit in Kayseri. Hierbij zijn tenminste 13 doden en 48 gewonden gevallen.

Op 10 december 2016 vond een in Istanbul een dubbele aanslag plaats nabij het Besiktas voetbal stadion. Daarbij zijn tenminste 44 doden en gewonden gevallen.

Wees in het hele land voorzichtig, in het bijzonder in grote steden op drukke plaatsen. Overheidsgebouwen, politiebureaus, gebouwen van overige onderdelen van het Turkse veiligheidsapparaat, partijkantoren, politieke bijeenkomsten en demonstraties kunnen doelwitten zijn. Maar ook toeristen, toeristische attracties, metrostations, bushaltes, uitgaansgelegenheden, Europeanen en Europese objecten.

De Turkse autoriteiten kunnen zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen nemen bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten. Ook op vliegvelden, bij grensovergangen en verkeersknooppunten kunnen verscherpte controles plaatsvinden. Er kunnen ook extra identiteitscontroles worden doorgevoerd. Blijf alert en volg de instructie van de lokale autoriteiten op.

In 2013 is er vredesoverleg gestart tussen de Turkse regering en de PKK, maar sinds juli 2015 is het geweld weer opgelaaid, vooral in het zuidoosten van Turkije. PKK-aanslagen zijn vooral gericht op de Turkse strijdkrachten en ordediensten, maar ook burgers worden daarbij regelmatig slachtoffer. De Turkse autoriteiten reageren met militaire operaties in deze provincies. Bij de vijandelijkheden vallen bijna dagelijks doden en gewonden.

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. U kunt in sommige landen ernstig in de problemen komen als u de lokale wetten, regels en gebruiken niet volgt. Als bezoeker van Turkije bent u, net als de inwoners zelf, daaraan onderworpen en dient u zich hier aan te houden. Deze wetten, regels en gebruiken zijn soms heel anders dan u in Nederland gewend bent.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit is weliswaar niet illegaal maar wordt niet algemeen geaccepteerd in Turkije. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Drugs

Gebruik, bezit en handel in verdovende middelen wordt in Turkije streng bestraft.

Fotografie

Maak geen foto’s van militaire objecten.


Lokale wetgeving

Het is in Turkije verboden de Turkse natie, het staatshoofd, de vlag of het volkslied te beledigen. Ook het beschadigen of vernietigen van Turkse bankbiljetten en munten geldt als belediging. Daarvoor kunt u strafrechtelijk worden vervolgd. De Turkse overheid kan ook overgaan tot vervolging voor uitingen die buiten Turkije zijn gedaan.

De Turkse regering ziet de religieuze Gülen beweging als een terroristische organisatie. Na de couppoging van 15 juli 2016 en de instelling van de noodtoestand is de vervolging van aan deze beweging gerelateerde personen en organisaties geïntensiveerd. Ook andere groepen die met terrorisme in verband worden gebracht,  worden vervolgd. Door de noodtoestand hebben de veiligheidsautoriteiten extra bevoegdheden om verdachten te volgen en staande te houden. Verdachten kunnen tot maximaal dertig dagen in voorarrest worden gehouden. Het is niet altijd mogelijk juridische bijstand te krijgen.

Nederlanders die ook de Turkse nationaliteit bezitten

Bij Nederlanders met ook de Turkse nationaliteit wordt de Nederlandse ambassade niet automatisch geïnformeerd door de Turkse autoriteiten als er problemen zijn (bijvoorbeeld een arrestatie). Het advies is dan ook om expliciet te vragen naar consulaire bijstand van de ambassade.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Turkije ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Zware aardbevingen kunnen voorkomen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Voor Turkije heeft u ook een visum nodig. Deze is het gemakkelijkst én goedkoopst aan te schaffen via e-Visa. Dit is een officiële website van de Turkse overheid.

Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij het Turkse consulaat-generaal in Rotterdam. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

 

Categorieën