Reisadvies Spanje

Reisadvies Spanje

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Madrid, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Algemeen Reisadvies Spanje

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Spanje.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Spanje op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Madrid

Voor informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Madrid.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Criminaliteit Spanje

Wees voorzichtig op autosnelwegen in Spanje voor diefstal en overvallen door criminelen en nepagenten. Ze gebruiken trucs om automobilisten te laten stoppen en ze daarna te beroven. Bijvoorbeeld door tegen de achterkant van de auto aan te rijden of een voorwerp tegen de auto te gooien.

Wees alert op personen die u gebaren te stoppen, omdat er iets niet met uw auto in orde zou zijn. Blijf doorrijden en:

  • Bel meteen de Spaanse verkeerspolitie (Dirección General del Tráfico). Die is bereikbaar via de noodnummers Guardia Civil 062 en Policia 112.
  • Laat aan personen buiten de auto duidelijk zien dat u telefoneert.
  • Geef aan de politie het kentekennummer van de auto en uw locatie door.
  • Maak eventueel ook een foto van de auto met het kenteken.
  • Vraag telefonisch om advies.

Wilt u stoppen om eventuele schade aan uw auto te controleren? Rij dan door naar een veilige plaats, waar ook andere auto’s aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een benzinestation. Wordt u gevolgd door de criminelen of nepagenten? Vergrendel bij stilstand meteen de autodeuren en houdt de ramen gesloten. Laat aan eventuele nepagenten uw paspoort of rijbewijs door het raampje zien en houdt telefonisch contact met de politie. Volg hun aanwijzingen op.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om (malaria en andere) infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

De Canarische Eilanden liggen in een aardbevingsgevoelig gebied. Zware aardbevingen kunnen voorkomen. Volg de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie.

In Spanje komen veel bosbranden voor. Vooral in de zomermaanden kunnen deze veel schade aanrichten. Reist u naar een gebied waar bosbranden zijn of kunnen ontstaan? Volg de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Reisdocumenten en visa

U moet altijd een geldig reisdocument bij u hebben als u reist binnen het Schengengebied. U valt namelijk onder de vreemdelingenwetgeving van het land waar u verblijft of doorheen reist. U moet zich daarom kunnen legitimeren en over een geldig reisdocument beschikken.

Tips van de ambassade

Scan uw reisdocument en zorg dat u op reis toegang heeft tot een digitale kopie. Bij diefstal van uw reisdocument kan deze kopie u van pas komen.

Wilt u werken, studeren of u vestigen in Spanje? Raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Madrid.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Categorieën